Vesti

BOGOJAVLJENJE – Plivanje za Časni krst

Ustanova za sport „Sportski centar – Banjica“ i TO Bele Palanke  organizuju Plivanje za časni krst u saradnji sa Crkvom „Vaznesenja Gospodnjeg“ u Beloj Palanci, a pod pokroviteljstvom opštine Bela Palanka. Ove godine se plivanje za Časni krst organizuje u kompleksu parka „Vrelo“.

Bogojavljenje je jedan od dvanaest velikih Gospodnjih praznika, dan kada je Gospod Isus Hristos svojim krštenjem na reci Jordanu otpočeo učiteljski, spasiteljski posao tom prilikom, kada je Sveti Jovan krstio i pogruzio Gospoda u vodu, svetu se javila tajna božanske Svete Trojice, Otac je izrekao Svoje svedočanstvo o Sinu, Sin se krstio u vodi, a Duh Sveti u vidu goluba je lebdeo nad vodom.

 

19.01.2018.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik koji slavi otkrovenje Boga Sina kao ovaploćenog u Isusu Hristu. Slavi se 6. januara, odnosno 19. januara kod crkava koje se drže julijanskog kalendara. Obeležavanje hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za Časni krst biće održano 19.janura u kompleksu parka „Vrelo“.

– 08:00 Sveta liturgija – Gradska Crkva „Vaznesenja Gospodnjeg“
(poželjno je da svi učesnici plivanja za Časni krst prisustvuju
liturgiji)
– 11:00 Okupljanje učesnika u porti crkve „Vaznesenja Gospodnjeg“
Svečana litija od crkve do parka „Vrelo“
– 11:30 Plivanje za Časni krst, park „Vrelo“
– 12:30 Bogojavljenska trpeza u Parohijskom domu crkve u Beloj Palanci

Prijavljivanje učesnika – plivača i popunjavanje formulara vršiće se do 18.01.2018. u prostorijama Turističke organizacije Bele Palanke u vremenu od 07:00 do 15:00 časova svakog radnog dana.


 

Potrebno je da su svi učesnici već kršteni!  Za sve dodatne informacije obratite se  na kontakt telefone.

Turistička organizacija Bele Palanke
018/853-080

Ustanova za sport „Sportski centar – Banjica“
018/853-255

Mladen Nikolić
062/88-96-382

Crkva „Vaznesenja Gospodnjeg“

Bogojavljenje 2018 PROGRAM