Vesti

„Dan proje 2019”, u duhu tradicije

U Crvenoj Reci održana je 11. manifestacija Dan proje. Na ovogodišnjem Danu proje učestvovao je rekordan broj takmičara njih 40 iz Niša, Pirota, Svrljiga, Bele Palanke i Crvene reke. Manifestaciju koja je održana u dvorištu OŠ „Jovan Aranđelović“ otvorio je predsednik MZ Crvena Reka Rade Mladenović koji je istakao da se Crvenorečani treba da čuvaju ovu manifestaciju jer je njena osnova sabornost i zajedništvo kojima se svi problemi pobeđuju.
Osim tradicionalne proje, mogla se probati i integralna, proja sa koprivom, slatka proja idr.  Štandove u svom školskom dvorištu imali i učenici OŠ Jovan Aranđelović, srednje škole „Niketa Remizijanski“ i učenici ugostiteljsko-turističke škole iz Niša. Mališani iz Crvene Reke odavno su savladali tehniku pravljenja proje, a ono štoo znaju uglavnom su naučili od svojih baka.
Pored proja koje su izložili na štandu, srednjoškolci iz Bele Palanke pripremili su i druga tradicionalna jela poput sarmi, prebranca, punjenih paprika i neizostavne banice.
Proje su ocenjivali Stefan Veljković, diplomirani menadžer gastronomije i nastavnik u ugostiteljsko turističkoj školi u Nišu i Milica Milenković, strukovni inženjer menadžmenta tehnologije hrane i gastronomije. Takmičari su se i ove godine zaista potrudili da svojim projama ostave dobar utisak na žiri te su se na štandovima našle najraznovrsnije proje, a predsednik žirija Stefan Veljković kaže da su svakog ko se potrudio želeli i da nagrade i pohvalio je sve učesnike.

Najbolje proje na manifestaciji napravili su učenici OŠ „Jovan Aranđelović“ 6./1 i 8./1 odeljenja koji su podelili 1. mesto.


Manifestaciju Dan proje su organizovali mesna zajednica Crvena Reka, Turistička organizacije Bele Palanke i OŠ „Jovan Aranđelović“ uz podršku i pod pokroviteljstvom opštine Bela Palanka. Ove godine po prvi put održan je master class na kome su posetioci mogli da vide tradicionalan način pravljenja proje. Prezentaciju je održala Milica Milenković, članica žirija. Organizovan je i bogat kulturno umetnički progam u kome su učestvovali članovi Kulturno-umetničkog društva Remizijana kao i vokalni solisti izvorne muzike Marta i Miljana Mladenović iz Crvene Reke.