Manifestacije

DAN PROJE

Organizator: MZ Crvena Reka, OŠ „Jovan Aranđelović“, TO Bele Palanke

Vreme održavanje: treća nedelja maja meseca

„Dan proje“ je gastro-manifestacija koja se u kontinuitetu održava od 2009. godine  u selu Crvena Reka, udaljenom 10 km od Bele Palanke, na putu Bela Palanka – Niš. Kako je manifestacija, od samog osnivanja i prvog održavanja, održavana i bila vezana za seosku slavu Sv.Ćirila i Metodije, a ujedno i za Dan škole, tako je i praksa održavanja iz godine u godinu bila vezana za treću nedelju maja meseca.

Ova manifestacija pokušava da sačuva od zaborava stare kulinarske recepte naših baka, te da ih prenese dalje kako su se oni od davnina i prenosili – s kolena na koleno

„Dan proje“ je manifestacija takmičarskog karaktera gde se takmičari nadmećui u pripremi najbolje proje. Za učesnike su obezbeđeni prigodni pokloni kao i nagrade za I, II i III mesto u kategoriji „Najbolja proja“. Taj dan je uveličan i prigodnim programom koji je svake godine sve bogatiji. Kako je „Dan proje“ manifestacija sa tendencijom rasta, iz godine u godinu su organizatori i suorganizatori fokusirani na njeno promovisanje i jačanje.

U brašno sam čvarke metn’o
da napravim proju etno
kukuruzno žuto brašno
poboljšava ukus strašno

Belo brašno s potočare
hranilo je naše stare
a ja s proju baš se služim
tradiciju da produžim…
                                                                                                                    Izvor: Rokeri S Moravu