Vesti

„DANI BANICE 2018“

„Dani banice“ je gastro-turistička manifestacija takmičarskog karaktera i neguje običaje, kulturu i tradiciju ovog kraja Srbije. Ova manifestacija pokušava da sačuva od zaborava stare kulinarske recepte naših baka, te da ih prenese dalje kako su se oni i prenosili „s kolena na koleno“ kroz istoriju… “Dani banice“ je manifestacija po kojoj je Bela Palanka postala prepoznatljiva i kao takva predstavlja neizostavni deo u Programu poslovanja, kao i jedan od prioritenih projekata u toku godine.

Trineast godina postojanja manifestacije, trinaest godina tradicije.

Manifestacija koju vole svi, na kojoj učestvuju srpski i međunarodni kuvari, takmičari i folklorni ansambli. Manifestacija koju rado posećuju domaći i gosti iz inostranstva.

Muzika i igre će puniti vaša i naša  srca, a tradicionalna  jela  i pića  stomake trineaestu godinu za redom.

Vidimo se, kako kaže naš slogan: „Da zajedno uživamo u ukusu prošlosti i tradicije!“

„Dani banice 2018“ biće organizovana u periodu 10–12. avgusta 2018. g. u prelepom ambijentu parka „Vrelo.  Ove godine slavimo trinaest godina manifestacije, a naši posetioci imaće priliku da uživaju u brojnim iznenađenjima i bogatom kulturno-umetničkom programu.

Olimpijada za decu biće organizovana u petak gde će se naši najmađi takmičiti u pripremi banice sa sirom.
Radionica za decu biće organizovana u petak i nedelju gde naši najmlađi posetioci mogu da nauče da mese banicu zajedno sa našim promoterom Nenadom Gladićem(„Lepi Brka“).
Najmlađe posetioce očekuje iznenađenje i radionica „Crtanje na brašnu“.
Takmičenje u pripremi banica biće organizovano u subotu gde se takmičari mogu nadmetati u pripremi najbolje banice i to u četiri kategorije.
Prijave za dečiju radionicu,takmičenje i Olimpijadu su u toku i trajaće do 06.08.2018.g.
Za sve dogovore i eventulna pitanja stojimo Vam na raspolaganju putem telefona +381 18 853 080 u vremenu 7-15h ili putem e-mail adrese: tobelapalanka@gmail.com.
ODBROJAVANJE JE POČELO!!!!PRIJAVITE SE NA VREME!!!

Prijave za takmičenje, za radionice i olimpijadu je počelo!!!

1. Pravo učešća na manifestaciji „Dani banice“ imaju sva zainteresovana lica starija od 15 godina.
2. Prijavljivanje zainteresovanih vršiće se u prostorijama TOBP putem tel. +381 18 853080 i e-mail adrese: tobelapalanka@gmail.com najkasnije do 06.08.2018.god.
3. Prijavljeni kandidati evidentiraju se na spisku takmičara i potvrđuju saglasnost za učešće na manifestaciji, kao i to i da su upoznati sa Propozicijama.
4. Postoje četiri kategorije banice: slana tradicionalna, slatka tradicionalna, integralna tradicionalna (slana i slatka) i kreativna.
5. U prijavi obavezno naglasiti u kojoj se kategoriji učesnik takmiči!
6. Jedan takmičar se može takmičiti samo u jednoj kategoriji!
7. Na osnovu redosleda prijave takmičaru se dodeljuje broj stola. Po prijavi takmičar dobija broj stola i mogućnost da na tom štandu prodaje banicu u tri dana trajanja manifestacije.
8. Tradicionalna slana banica je vrsta beskvasne pite sa razvijenim korama punjena prevrelim sirom (ovčiji, kravlji ili kozji) i blitvom i zalivena mašću. Tradicionalna slatka banica je vrsta beskvasne pite sa razvijenim korama punjena bundevom, višnjama i jabukama uz ili bez dodavanja šećera. Integralna tradicionalna banica je vrsta beskvasne pite sa razvijenim korama od integralnog brašna (heljda, raženo brašno itd.) punjena sirom (slana) ili punjena bundevom, višnjama i jabukama (slatka). Kreativna banica je vrsta beskvasne pite sa razvijenim korama punjena bilo kojim slanim ili slatkim nadevom.
9. Tepsija u kojoj takmičari izlažu svoje banice ne sme biti manja od 34 cm u prečniku.
10. Takmičar priprema najmanje 1 banicu za takmičenje. Nakon prolaska i vizuelne ocene žirija,
takmičar seče 1/8 svoje banice i predaje je žiriju radi dalje ocene. Sve ostale banice koje takmičar
pripremi namenjene su prodaji. Sva sredstva od prodatih banica zadržavaju takmičari.
11. Kriterujumi za ocenu najbolje banice su: izgled, rad ,orginalnost, tradicija, kreativnost i ukus banice.
12. Nagrade za najbolje banice po kategorijama su:
I mesto – 30.000 din.
II mesto – 20.000 din.
III mesto – 10.000 din
Nagrada za najbolje aranžiran sto – 10.000 din.
Da bi u bilo kojoj takmičarskoj kategoriji moglo biti dodeljeno prvo mesto, kategorija mora imati najmanje 3 takmičara. Da bi u bilo kojoj kategoriji moglo biti dodeljeno prvo i drugo mesto, kategorija mora imati najmanje 5 takmičara. Da bi u kategoriji mogla biti dodeljena sva tri mesta, kategorija mora imati najmanje 10 takmičara.
13. Svi učesnici manifestacije dobijaju zahvalnicu, a pobednici diplome, novčane nagrade i nagradni
suvenir.
14. Pobednici po kategorijama imaju čast i obavezu da se naredne godine predstave najvećim banicama.
15. U cilju uspešne organizacije i promovisanja ove Manifestacije pozivamo sve takmičare da se ponašaju u duhu pravih srpskih domaćina.
Takmičari mogu poneti sa sobom i različite etno-predmete, suvenire, stolnjake kako bi ukrasili stolove radi učestvovanja u kategoriji za najbolje aranžiran sto!
Svim učesnicima manifestacije Dani banice želimo puno sreće na takmičenju i ugodan boravak!!!          Organizacioni odbor manifestacije
1. Pravo učešća na Olimpijadi imaju sva deca uzrasta od 7 do 15 godina.
2. Prijavljivanje zainteresovanih vršiće se u prostorijama TOBP i putem tel. +381 18 853080 kao i putem e-mail adrese: tobelapalanka@gmail.com. do 06.08.2018.g.
3. Prijavljeni kandidati evidentiraju se na spisku takmičara na kome roditelj svojim potpisom potvrđuje saglasnost da njegovo dete učestvuje na Olimpijadi i da je upoznato sa Propozicijama.
4. Takmičenje se odvija u jednoj kategoriji: banica sa sirom. Svaki takmičar pravi samo jednu banicu.
5. Deca prijavljena za Olimpijadu ne mogu učestvovati i na radionici izrade banica i obrnuto.
6. Banica je beskvasna pita sa razvijenim korama punjena prevrelim sirom i zalivena mašću.
7. Unapred odmerene količine potrebnih namirnica za spravljanje banice obezbeđuje organizator (brašno, jaja, vodu, so, sira, mast ili ulje), a testo pripremaju sami takmičari. Ako takmičar želi još neki prilog (neko povrće ili pečurke) donosi sam.
8. Takmičenje u izradi banice traje 60 minuta, nakon čega se banice predaju organizatoru koji organizuje njihovo pečenje.
9. Stručni žiri ocenjuje banice nakon pečenja, a kriterijumi za ocenu banice su: ukus, izgled, miris i arhaičnost banice.
10. Stručni žiri bira prvo, drugo i treće mesto.
11. Svi učesnici Olimpijade dobijaju zahvalnicu, a pobednici diplome i nagrade.
12. U cilju uspešne organizacije i promovisanja ove manifestacije pozivamo sve takmičare da se ponašaju u duhu pravih srpskih domaćina.
Svim učesnicima dečije Olimpijade u izradi banice želimo puno sreće na takmičenju i ugodan boravak!!!

Organizacioni odbor manifestacije.