Vesti

Đurđevdanski uspon na Divnu Goricu

Đurđevdanski uspon na Divnu Goricu (Suva Planina) u organizaciji PD “Suva Planina” Niš održan je u subotu  5.maja 2018., a uoči velikog hrišćanskog i narodnog praznika i okupio je 100 planinara iz više planinarskih društava i to: PAK „Mosor“ Niš, PK „Železničar „ Niš, PD „Preslap“ Niš, PD „Morič“ Vlasotince, PBK „Kale –Grdelica“, PSK „Toplica“ Prokuplje, ZPZP „Kozjak 2013“, PSD “Trem”  i inicijator i organizator ovog uspona PD “Suva Planina” Niš.

Mesto okupljanja svih planinara bilo je selo Vrgudinac nedaleko od Bele Palanke, odakle su svi zajedno kretali ka Divnoj Gorici koja je na 1.100 metara nadmorske visine i oko 3 sata hoda.

Po povratku sa Divne Gorice svi planinari su mogli da se okrepe uz hranu i piće, pa se može reći da je cela akcija protekla u dobroj organizaciji i divnom druženju, kao i  svojevrsnoj rekreaciji za sve ljubitelje prirode, planinarenja i druženja.

Ovaj Đurđevdanski uspon na Divnu Goricu može biti, takođe, dobra polazna osnova za sve naredne akcije, nove uspone i osvajanja novih vrhova, a u društvu još većeg broja planinara i ljubitelja prirode, a kroz dalju saradnju sa PD “Suva Planina”.

Turistička organizacija Bele Palanke je svim učesnicima akcije podelila flajer posvećen „Danima banice“, a sve u cilju što bolje promocije naše najveće manifestacije.