Vesti

OBAVEŠTENJE! Počele prijave za „Dane banice 2019”

Poštovani,

Gastro-manifestacija „Dani banice 2019“  biće organizovana u periodu 09–11. avgusta 2019. g. u prelepom ambijentu parka „Vrelo”.

Ove godine slavimo četrnaest  godina  manifestacije, a naši posetioci imaće priliku da uživaju u brojnim iznenađenjima i bogatom kulturno-umetničkom programu. Manifestacija je takmičarskog karaktera i neguje običaje,  kulturu i tradiciju ovog kraja Srbije. Ova manifestacija pokušava da sačuva od zaborava stare kulinarske recepte naših baka, te da ih prenese dalje kako su se oni i prenosili „s kolena na koleno“ kroz istoriju…

Takmičenje „Najbolji među najboljima“ biće organizovano u petak kada okupljamo najbolje takmičare od 2006.g do 2008.g. u svim kategorijama.

Olimpijada za decu biće organizovana u petak gde će se naši najmlađi takmičiti u pripremi banice sa sirom.

Radionica za decu biće organizovana u petak i nedelju gde naši najmlađi posetioci mogu da nauče da mese banicu zajedno sa našim promoterom Nenadom Gladićem („Lepi Brka“).

Najmlađe posetioce očekuje iznenađenje i radionica „Crtanje na brašnu“.

Takmičenje u pripremi banica biće organizovano u subotu gde se takmičari mogu nadmetati u pripremi najbolje banice i to u četiri kategorije.

Za sve dogovore, prijave  i eventulna pitanja stojimo Vam na raspolaganju putem telefon  +381 18 853 080 u vremenu 7-15h ili putem  e-mail:  tobelapalanka@gmail.com.

Prijave za dečiju radionicu, takmičenje i Olimpijadu  su u toku i trajaće do 01.08.2019.g.


1. Pravo učešća na manifestaciji „Dani banice“ imaju sva zainteresovana lica starija od 15 godina.

2. Prijavljivanje zainteresovanih vršiće se u prostorijama TOBP putem tel. +381 18 853 080 i e-mail adrese: tobelapalanka@gmail.com najkasnije do 01.08.2019.god.

3. Prijavljeni kandidati evidentiraju se na spisku takmičara i potvrđuju saglasnost za učešće na manifestaciji, kao i to i da su upoznati sa Propozicijama.

4. Postoje četiri kategorije banice: slana tradicionalna, slatka tradicionalna, integralna tradicionalna (slana i slatka) i kreativna.

5. U prijavi obavezno naglasiti u kojoj se kategoriji učesnik takmiči!

6. Jedan takmičar se može takmičiti samo u jednoj kategoriji!

7. Na osnovu redosleda prijave takmičaru se dodeljuje broj stola. Po prijavi takmičar dobija broj stola i mogućnost da na tom štandu prodaje banicu u tri dana trajanja manifestacije.

8. Tradicionalna slana banica je vrsta beskvasne pite sa razvijenim korama punjena prevrelim sirom (ovčiji, kravlji ili kozji) i blitvom i zalivena mašću. Tradicionalna slatka banica je vrsta beskvasne pite sa razvijenim korama punjena bundevom, višnjama i jabukama uz ili bez dodavanja šećera. Integralna tradicionalna banica je vrsta beskvasne pite sa razvijenim korama od integralnog brašna (heljda, raženo brašno itd.) punjena sirom (slana) ili punjena bundevom, višnjama i jabukama (slatka). Kreativna banica je vrsta beskvasne pite sa razvijenim korama punjena bilo kojim slanim ili slatkim nadevom.

9. Tepsija u kojoj takmičari izlažu svoje banice ne sme biti manja od 34 cm u prečniku.

10. Takmičar priprema najmanje 1 banicu za takmičenje. Nakon prolaska i vizuelne ocene žirija,
takmičar seče 1/8 svoje banice i predaje je žiriju radi dalje ocene. Sve ostale banice koje takmičar
pripremi namenjene su prodaji. Sva sredstva od prodatih banica zadržavaju takmičari.

11. Kriterujumi za ocenu najbolje banice su: izgled, rad ,orginalnost, tradicija, kreativnost i ukus banice.

12. Nagrade za najbolje banice po kategorijama su:

I mesto – 50.000 din.
II mesto – 30.000 din.
III mesto – 20.000 din
Nagrada za najbolje aranžiran sto – 30.000 din.

Da bi u bilo kojoj takmičarskoj kategoriji moglo biti dodeljeno prvo mesto, kategorija mora imati najmanje 3 takmičara. Da bi u bilo kojoj kategoriji moglo biti dodeljeno prvo i drugo mesto, kategorija mora imati najmanje 5 takmičara. Da bi u kategoriji mogla biti dodeljena sva tri mesta, kategorija mora imati najmanje 10 takmičara.

13. Svi učesnici manifestacije dobijaju zahvalnicu, a pobednici diplome, novčane nagrade i nagradni
suvenir.

14. Pobednici po kategorijama imaju čast i obavezu da se naredne godine predstave najvećim banicama.

15. U cilju uspešne organizacije i promovisanja ove Manifestacije pozivamo sve takmičare da se ponašaju u duhu pravih srpskih domaćina.

Takmičari mogu poneti sa sobom i različite etno-predmete, suvenire, stolnjake kako bi ukrasili stolove radi učestvovanja u kategoriji za najbolje aranžiran sto!
Svim učesnicima manifestacije Dani banice želimo puno sreće na takmičenju i ugodan boravak!!!

Organizacioni odbor manifestacije

Galerija slika drugog dana „Dana banice 2018” (takmičenje i kulturno-umetnički deo)


1. Pravo učešća na Olimpijadi imaju sva deca uzrasta od 7 do 15 godina.

2. Prijavljivanje zainteresovanih vršiće se u prostorijama TOBP i putem tel. +381 18 853080 kao i putem e-mail adrese: tobelapalanka@gmail.com. do 01.08.2019.g.

3. Prijavljeni kandidati evidentiraju se na spisku takmičara na kome roditelj svojim potpisom potvrđuje saglasnost da njegovo dete učestvuje na Olimpijadi i da je upoznato sa Propozicijama.

4. Takmičenje se odvija u jednoj kategoriji: banica sa sirom. Svaki takmičar pravi samo jednu banicu.

5. Deca prijavljena za Olimpijadu ne mogu učestvovati i na radionici izrade banica i obrnuto.

6. Banica je beskvasna pita sa razvijenim korama punjena prevrelim sirom i zalivena mašću.

7. Unapred odmerene količine potrebnih namirnica za spravljanje banice obezbeđuje organizator (brašno, jaja, vodu, so, sira, mast ili ulje), a testo pripremaju sami takmičari. Ako takmičar želi još neki prilog (neko povrće ili pečurke) donosi sam.

8. Takmičenje u izradi banice traje 60 minuta, nakon čega se banice predaju organizatoru koji organizuje njihovo pečenje.

9. Stručni žiri ocenjuje banice nakon pečenja, a kriterijumi za ocenu banice su: ukus, izgled, miris i arhaičnost banice.

10. Stručni žiri bira prvo, drugo i treće mesto.

11. Svi učesnici Olimpijade dobijaju zahvalnicu, a pobednici diplome i nagrade.

12. U cilju uspešne organizacije i promovisanja ove manifestacije pozivamo sve takmičare da se ponašaju u duhu pravih srpskih domaćina.

Svim učesnicima dečije Olimpijade u izradi banice želimo puno sreće na takmičenju i ugodan boravak!!!

Turistička organizacija Bele Palanke
v.d. direktora,

M i l o š L i l i ć

Galerija slika sa Dečije olimpijade u pripremi banice, „Dani banice 2018”


Bela Palanka je dugo čuvala svoj trgovačko-zanatlijski karakter preko svojih stanovnika koji su, baveći se različitim zanatima, zemljoradnjom i domaćom radinošću izdržavali svoje porodice. Neki od tih zanata postoje i danas ali je naslednika sve manje, i upravo iz namere da se stari i umetnički zanati obnove i zaštite, ali i ožive stavljanjem u moderne okvire, 2010. godine, kroz saradnju Kancelarije za ruralni razvoj i Udruženja „Miris zavičaja“ pokrenut je Sajam starih i umetničkih zanata. Organizator Sajma je bilo Udruženje „Miris zavičaja“ čije je sedište bilo u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ sve do 2010. godine kada ono dobija svoj prostor u ulici Srpskih vladara kao Centar za stare i umetničke zanate, prvi tog tipa u Srbiji. Svih ovih godina održan je kontinuitet u trajanju ove sajamske manifestacije sa stalnim rastom u pogledu broja učesnika i vrsta starih zanata ali i prezentacije novih mogućnosti njihove revitalizacije. Promene koje su pratile ovu manifestaciju tiču se uglavnom datuma i mesta održavanja, a 2018. godine promenjen je i organizator, sada je to Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“. Sajam se od 2010. godine održavao redovno u vreme Preobraženjskog vašara (18-19. avgust), na prostoru ispred gradske pijace, a od 2015. godine se pridružio velikoj i tradicionalnoj gastro-turističkoj manifestaciji „Dani banice“, pa se obe manifestacije održavaju u isto vreme, u prelepom ambijentu parka „Vrelo“, čime je postignut jedinstveni spoj ukusa tradicionalne zavičajne kuhinje i lepote autentičnih zanatskih rukotvorina. Time na najreprezentativniji način promovišemo svoju opštinu, pa i njene prirodne resurse i bogato kulturno-istorijsko nasleđe, pružajući priliku domaćicama i zanatlijama da prodajom autentičnih proizvoda obezbede dodatni izvor prihoda i budu prepoznati kao vredni preduzentnici.

Od 2011. godine Sajam dobija osim izložbenog i takmičarski karakter, gde se učesnici mogu takmičiti u nekoj od tri kategorije:
-Čuvar nasleđa
-Izvorni zanat
-Stari zanat u novom ruhu
Ove, 2019. godine biće održan X Sajam starih i umetničkih zanata sa povećanjem novčanog nagradnog fonda. U svakoj kategoriji biće rangirano troje najboljih (I mesto – 30.000 dinara; II mesto – 20.000 dinara i III mesto – 10.000 dinara). Pored novčane nagrade, pobednike očekuju i suveniri manifestacije kao i diplome i zahvalnice za sve učesnike.
U cilju održavanja kontinuiteta manifestacije, njenog unapređenja i dobijanja edukativno-zabavnog karaktera atraktivnog i najmlađim generacijama, ove godine organizovaćemo i praktiče radionice za decu u parku „Vrelo“, koje će na najbolji način privući moderne generacije da se upoznaju sa tradicijom ovog kraja, vrednostima i mogućnostima koje ona nosi. Ove godine deca će imati priliku da učestvuju u radionicama grnčarstva i pustovanja vune.

Vreme održavanja: 9-11. avgust 2019. g.
Mesto održavanja: Kompleks parka „Vrelo“
Organizator: Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“, ul. Krste Jocića 4, 18310 Bela Palanka, telefon: 018/855-005, imejl-adresa: vukbiblioteka@gmail.com

Galerija slika sa IX Sajma starih i umetničkih zanata, 2018.