Vesti

Obeležen Spasovdan u Beloj Palanci

Spasovdan je jedan od sedam najvećih svetkovina posvećenih Gospodu Isusu Hristu. U crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom i spada u red zapovednih praznika, koji slave svi vernici. Ovaj praznik je slava grada Beograda, a u mnogim mestima u Srbiji je i zavetina – praznik celog naselja.

Belopalančani su u četvrtak 17. maja obeležili svoju gradsku slavu Vaznesenje Gospodnje-Spasovdan. U crkvi Vaznesenja gospodnjeg održana je sveta liturgija koju je služio Vladika niški gospodin Arsenije sa  sveštenstvom niške eprahije i sveštenstvom iz Bele Palanke.

Po završetku liturgije  kroz grad je išla litija kojoj su se priključili pored predstavnika lokalne samouprave i radnika javnih preduzeća, učenici osnovne i srednje škole i veliki broj građana. Deca, učenici osnovne i srednje škole, kao i deca koja pohađaju PU ’’Dragica Lalović’’ zajedno sa svojim vaspitačima su, kao što je tradicija za ovaj praznik, sve učesnike litije pozdravljali i ispred njih bacali cveće.

Nakon litije ispred crkve Vaznesenja Gospodnjeg presečen je slavski kolač. Ove godine domaćin je bio Dalibor Marinković, a sledeće godine kolačar će biti Slaviša Veljković.

Arhiepiskop gospodin Arsenije se nakon litija i sečenja slavskog kolača obratio okupljenim građanima i čestitao im i crkvenu i gradsku slavu Spasovdan.

Praznik Spasovdan je na jedinstven i lep način na ovaj dan ujedinio sve Belopalančane kako u litiji tako i u svim svečanostima kojima se praznik obeležava.

YouTube Preview Image