Vesti

Obeleženo Bogojavljenje plivanjem za Časni krst

Dana 19. januara, na Bogojavljenje se pred samo svitanje kupalo u reci zarad boljeg zdravlja, ali ovaj ritual mogli su da izvode samo zdravi ljudi. Iz tog običaja je proistekla i trka za Bogojavljenski krst, koja se i tradicionalno obeležava u svim delovima Srbije. Naime, ovaj praznik prethodi  Svetom Jovanu – Jovanjdanu.

Ovaj verski praznik je izuzetno značajan jer se proslavlja u čast podsećanja da misija Isusa Hrista nije započeta rođenjem, već njegovim krštenjem sa 30 godina, kada su se zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti duh po prvi put (otud i naziv Bogojavljenje).

Plivanju za Časni krst je prethodila liturgija u crkvi “Vaznesenja Gospodnjeg” u Beloj Palanci, a potom i svečana litija od srkve do parka “Vrelo” gde je i održano plivanje za Časni krst, po drugi put na ovom mestu u već dužoj tradiciji.

U kompleksu parka Vrelo se oko podneva okupilo 18 učesnika koji su tradicionalno obeležili ovaj dan plivanjem za Časni krst. Ovaj događaj su upotpunili brojni Belopalančani koji su se okrepili uz tople napitke u ovom hladnom januarskom popodnevu. Pored njih i najmlađi stanovnici varošice (preko 200 dece  OŠ Ljupče Španac) su došli su da čuju i nauče nešto više o ovom prazniku.

Ove godine, prvi do Časnog krsta je stigao Slobodan Bogićević iz Bele Palanke, koji je ujedno i najmlađi učesnik. On je dobio plaketu organizatora, veliku ikonu, mali krst suvenir, veliki Bogojavljenski krst i molitvenik. Svim ostalim učesnicima su uručene zahvalnice i prigodni pokloni.

Plivanje za Časni krst je prethodilo organizaciji: Ustanove za sport „Sportski centar-Banjica“, crkve „Vaznesenja Gospodnjeg“, Turističke organizacije Bele Palanke, a pod pokroviteljstvom opštine Bela Palanka.

Jedan bogojavljenski dan je izgledao ovako: