Vesti

Oktet Planika posetio Belu Palanku

2012. godine opštine Bela Palanka i Slovenska Bistrica potpisale su povelju prijateljstva i postale pobratimljene opštine. Od tada do danas realizovan je veliki broj projekata između ove dve opštine, ostvarena je saradnja iz oblasti poljoprivrede i turizma, razmenjuje se kultura a namera obeju opština je i saradnja iz oblasti privrede, a takođe su i redovni gosti na našoj manifestaciji „Dani banice“. Zahvaljujući ovoj saradnji, u subotu 9. juna u Ustanovi kulture Remezijana održan je koncert okteta Planika iz Slovenske bistrice. Ranije u toku dana, predsednik opštine Bela Palanka Giran Miljković ugostio je članove okteta u velikoj sali opštine.

Koncert slovenačkog okteta ne bi bio moguć da nije društva slovenačko-srpskog prijateljstva „Zdravica“ iz Niša. Ovo je nevladino i neprofitno udruženje, osnovano  radi ostvarivanja ciljeva u oblasti očuvanja i obnove kulturne tradicije i privrednog života pripadnika slovenačke nacionalne manjine nišavskog okruga kao i negovanja i unapređenja prijateljskih, nacionalnih, kulturnih i ekonomskih veza sa pripadnicima srpske zajednice. Na čelu ovog udruženja je Sonja Nikolić.

Planika, iza sebe ima punih 38. godina, a sa svojim bogatim repertoarom se predstavio na samostalnim koncertima kako u Sloveniji, tako i u Austriji, Nemačkoj, Švedskoj, Kanadi, Makedoniji.  2006. dobija povelju opštine Slovenska Bistrica za dugogodišnji rad u polju kulture i umetničkih dostignuća.

Publika u Beloj Palanci je uživala u jednočasovnom koncertu slovenskih nacionalnih i umetničkih pesama, kao i u kompozicijama stranih autora. Na repertoaru Planike našao se i domaći autor, Stevan Mokranjac.