Vesti

Porgram „DANA BANICE 2019”

Četrnaest godina trajanja „Dane banice” krasiće bogat kulturno-umetnički program kao i bogat izbor banica  pripremljenih na tradicionalne, a neretko i na neke nove načine… Takođe, i ove godine će svi posetioci iz zemlje i inostranstva moći da uživaju u specijalitetima domaće kuhinje, specijalitetima lovaca, ribilovaca, izviđača, a po mnogima najatraktnivnijim specijalitetima insotranih kuhinja koje ni ove godine neće izostati na platou  parka Vrelo.

Valja još jednom podsetiti sve one koje uživaju u muzici, da će ove godine na „Danima banice” biti pet koncerata, kao i folklorni ansambli, pevačke grupe narodne i etn0-muzike i mladi muzički talenti.

Petak će obleležiti dečije Radionice u pripremi banice, takmičenje za najmlađe Olimpijada u pripremi banice, dok će „oklagije ukrstiti” i svi pobednici „Dana banice” od njenog osnivanja do sada. Ko će biti Banica majstor, reći će međunarodni žiri. Posetioci će,takođe, moći da osete ukuse svetskih kuninja (Bugarska, Rumunija, Slovenija i Mađarska). Prvi dan će „zatvoriti” folklorni ansambli na letnjoj pozornici parka „Vrelo” , kao i koncert „Sanje Ilić i Balkanike” u centru grada.

U subotu 10. avgusta se očekuje preko 300 takmičara u 4 kategorije koji će se oprobati svojim banicama . Za one najmlađe biće održana radionica Crtanja na brašnu, kao i radionica za decu u sklopu sajma „Stari i umetnički zanati”, a pre koncerata će svi posetioci imati priliku da vide prezentaciju izrade banice i probaju leskovačku džinovsku banicu. Od 19.30 časova na bini parka Vrelo svoje pesme će pevati Milica Pavlović , dok će u centru grada u večernjem terminu od 22 časova nastup imati Haris Džinović.

Trećeg dana manifestacije, 11.avgusta na Vrelu će pored folklornih ansambala, pevačkih grupa i Radionica za decu u pripremi banice, biti još jednom prezentacija udruženja i degustacija jela inostranih predstavnika (Grčka, Malta, Rumunija i Bugarska). Odmah zatim, u sklopu muzičkog programa, na „Vrelu” svoj nastup će imati Dragica Radosavljević Cakana i grupa „Svitanje”. Kako tradicija nalaže, kraj trećeg dana i kraj manifestacije je predviđen za džinovsku banicu, pripremljenu od strane prošlogodišnjeg pobednika. Neposredno pre koncerta, a od 21.30 časova, u centru grada biće proglašenje pobednika po kategorijama, gde će se saznati čije su banice najbolje i kome će nagrade otići. Kako kažu, za kraj najslađe, pa je tako za 22 čas predviđen koncert Dejana Petrovića, koji je sa svojim bendom pobrao velike simpatije među Belopalančanima i dugogodišnjim nastupima u Beloj Palanci stekao status prijatelja manifsetacije.

Čekamo Vas u Beloj Palanci, pa da ZAJEDNO UŽIVAMO U UKUSU PROŠLOSTI I TRADICIJE!