Vesti

Program 13. „Dana banice”

Ovogodišnje „Dane banice”, kao i svake godine do sad, krasiće bogat kulturno-umetnički program kao i bogat izbor banica  pripremljenih na tradicionalne, a neretko i na neke nove načine… Takođe, i ove godine će svi posetioci iz zemlje i inostranstva moći da uživaju u specijalitetima domaće kuhinje, specijalitetima lovaca, ribilovaca, izviđača, a po mnogima najatraktnivnijim specijalitetima insotranih kuhinja koje ni ove godine neće izostati na platou  parka Vrelo.

Valja još jednom podsetiti sve one koje uživaju u muzici, da će ove godine na „Danima banice” biti tri koncerta, kao i folklorni ansambli iz Srbije i Bugarske.

Petak će obleležiti dečije Radionice u pripremi banice, takmičenje za najmlađe Olimpijada u pripremi banice, dok će „oklagije ukrstiti” i svi pobednici „Dana banice” od njenog osnivanja do sada. Ko će biti Banica majstor, reći će međunarodni žiri. Posetioci će,takođe, moći da osete ukuse svetskih kuninja.  Prvi dan će „zatvoriti” folklorni ansambli iz Srbije i Bugarske na letnjoj pozornici parka Vrelo.

U subotu 11. avgusta će preko 300 takmičara u 4 kategorije probati da svojim banicama pokažu da su najbolji. Za one najmlađe biće održana radionica Crtanja na brašnu, a pre koncerata će svi posetioci imati priliku da probaju leskovačku džinovsku banicu. Od 18 časova na bini parka Vrelo svoje pesme će pevati Neda Ukraden, dok će kraj drugog dana od 21 čas u centru grada proglasiti pop-folk pevačica Ana Bekuta.

Trećeg dana manifestacije, 12.avgusta na Vrelu će pored Radionica za decu u pripremi banice, biti još jednom prezentacija udruženja i degustacija jela inostranih predstavnika. Kako tardicija nalaže, kraj trećeg dana i kraj manifestacije je predviđen za džinvosku banicu, pripremljenu od strane prošlogodišnjeg pobednika. Neposredno pre koncerta, a od 20 časova, u centru grada biće proglašenje pobednika po kategorijama, gde će se saznati čije su banice najbolje i kome će nagrade otići. Kako kažu, za kraj najslađe, pa je tako za 21.30 predviđen koncert Dejana Petrovića, koji je sa svojim bendom pobrao velike simpatije među Belopalančanima i dugogodišnjim nastupima u Beloj Palanci stekao status prijatelja manifsetacije.

Čekamo Vas u Beloj Palanci, pa da ZAJEDNO UŽIVAMO U UKUSU PROŠLOSTI I TRADICIJE!