Manifestacije

SAJAM STARIH I UMETNIČKIH ZANATA

Organizator:  Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“, ul. Krste Jocića 4, 18310 Bela Palanka,                                                                         telefon: 018/855-005, imejl-adresa: vukbiblioteka@gmail.com

Vreme održavanja: druga nedelja avgusta

Mesto održavanja:  Kompleks parka „Vrelo“

 

Bela Palanka je dugo čuvala svoj trgovačko-zanatlijski karakter preko svojih stanovnika koji su, baveći se različitim zanatima, zemljoradnjom i domaćom radinošću izdržavali svoje porodice. Neki od tih zanata postoje i danas ali je naslednika sve manje, i upravo iz namere da se stari i umetnički zanati obnove i zaštite, ali i ožive stavljanjem u moderne okvire, 2010. godine, kroz saradnju Kancelarije za ruralni razvoj i Udruženja „Miris zavičaja“ pokrenut je Sajam starih i umetničkih zanata. Organizator Sajma je bilo Udruženje „Miris zavičaja“ čije je sedište bilo u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ sve do 2010. godine kada ono dobija svoj prostor u ulici Srpskih vladara kao Centar za stare i umetničke zanate, prvi tog tipa u Srbiji. Svih ovih godina održan je kontinuitet u trajanju ove sajamske manifestacije sa stalnim rastom u pogledu broja učesnika i vrsta starih zanata ali i prezentacije novih mogućnosti njihove revitalizacije. Promene koje su pratile ovu manifestaciju tiču se uglavnom datuma i mesta održavanja, a 2018. godine promenjen je i organizator, sada je to Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“. Sajam se od 2010. godine održavao redovno u vreme Preobraženjskog vašara (18-19. avgust), na prostoru ispred gradske pijace, a od 2015. godine se pridružio velikoj i tradicionalnoj gastro-turističkoj manifestaciji „Dani banice“, pa se obe manifestacije održavaju u isto vreme, u prelepom ambijentu parka „Vrelo“, čime je postignut jedinstveni spoj ukusa tradicionalne zavičajne kuhinje i lepote autentičnih zanatskih rukotvorina. Time na najreprezentativniji način promovišemo svoju opštinu, pa i njene prirodne resurse i bogato kulturno-istorijsko nasleđe, pružajući priliku domaćicama i zanatlijama da prodajom autentičnih proizvoda obezbede dodatni izvor prihoda i budu prepoznati kao vredni preduzentnici.

Od 2011. godine Sajam dobija osim izložbenog i takmičarski karakter, gde se učesnici mogu takmičiti u nekoj od tri kategorije:
-Čuvar nasleđa
-Izvorni zanat
-Stari zanat u novom ruhu
2019. godine biće održan X Sajam starih i umetničkih zanata sa povećanjem novčanog nagradnog fonda. U svakoj kategoriji biće rangirano troje najboljih (I mesto – 30.000 dinara; II mesto – 20.000 dinara i III mesto – 10.000 dinara). Pored novčane nagrade, pobednike očekuju i suveniri manifestacije kao i diplome i zahvalnice za sve učesnike.
U cilju održavanja kontinuiteta manifestacije, njenog unapređenja i dobijanja edukativno-zabavnog karaktera atraktivnog i najmlađim generacijama, ove godine organizovaćemo i praktiče radionice za decu u parku „Vrelo“, koje će na najbolji način privući moderne generacije da se upoznaju sa tradicijom ovog kraja, vrednostima i mogućnostima koje ona nosi. Od 2019. godine deca će imati priliku da učestvuju u radionicama grnčarstva i pustovanja vune.