Vesti

Turistička organizacija Bele Palanke na Sajmu etno hrane i pića u Beogradu

Više od 300 izlagača predstavilo je preko 2.000 različitih prehrambenih proizvoda na Sajmu etno hrane i pića koji je održan u Beogradu. U moru ukusne srpske hrane posetioci sajma probali su i brendove iz belopalanačkog kraja, banicu i papriku vrtku. Tradicionalno TO Bele Palanke uz podršku lokalne samouprave  predstavila se na ovom sajmu u periodu od 22. do 25. novembra, gde je osim turističkih potencijala Bele Palanke, njenih prirodnih bogatstava i manifestacija, prezentovala i svoju gastro ponudu.

Prvog dana sajma održana je prezentacija belopalanačke banice i jela od paprike vrtke, što je izazvalo veliko interesovanje posetilaca. Učešće na ovakvim sajmovima od nemerljivog je značaja za promociju Bele Palanke i mi želimo i radimo na tome da Bela Palanka postane važno mesto na turističkoj mapi Srbije’’, kaže predsednik opštine Goran Miljković i dodaje da se intenzivno radi na zaštiti geografskog porekla belopalanačkih brendova banice i paprike vrtke.Turističkoj organizaciji Bele Palanke ovo je bilo šesto pojavljivanje na međunarodnoj smotri etno proizvoda u Beogradu. Promocija gastroturizma na ovakvim sajmovima je neophodna i cilj je da narednih godina na njima bude proizvođača paprike vrtke i banice iz Bele Palanke, a na TO i opštini Bela Palanka je da ulože ogromne napore da se na tržištu što pre nađu ovi belopalanački brendovi. Takođe, važna je i saradnja sa ostalim opštinama Pirotskog okruga pa se na ovom sajmu Bela Palanka predstavila zajedno sa opštinom Babušnica.

Lokalna samouprava opštine Bela Palanka puno ulaže u razvoj turizma i povećanje broja turista koji dolaze u naše mesto. Izuzetan potencijal za razvoj turizma daje nam naš geografski položaj jer smo okruženi sa tri parka prirode, Starom i Suvom planinom i Sićevačkom klisurom. Opština Bela Palanka ozbiljno je pristupila razvoju turizma, pa smo druga opština u Srbiji koja je izradila četvorogodišnji program razvoja turizma.

U etno dvorištu sajma predstavljen je folklor belopalanačkog folklornog ansambla, naši muzički talenti a organizovana je i degustacija naših brendova banice i jela od paprike vrtke, što je bio svojevrstan poziv na manifestaciju Dani banice koja se naredne godine održava po trinaesti put u Beloj Palanci, u periodu od 10. do 12. avgusta.

Prezentaciju Bele Palanke na pravi način upotpunili su i Baničko i Banička, zvanične maskote Dana banice, a kao podrška u promociji banice i vrtke na štandu TO je bio i naš promoter manifestacije Nenad Gladić-Lepi Brka. Takođe, u cilju nastavka saradnje na Programu razvoja turizma, kao gost na štandu TO Bele Palanke sa našao i direktor agencije za konslating i mandžment „Savetnik u turizmu“ – Branko Krasojević.