Vesti

Uspešno održan „Dan proje 2018“

U opštini Bela Palanka neguju se manifestacije koje veličaju tradiciju i kulturu našeg kraja. Jedna takva manifestacija je „Dan proje“ koja je održana po deveti put u MZ Crvena Reka.

Manifestacija „Dan proje“ čuva od zaborava stare kulinarske recepte i prenosi ih dalje kako su se oni od davnina i prenosili – s kolena na koleno. Ove godine učestvovalo je dvadesetak takmičara koji su se nadmetali za najbolju proju, a održan je i revijalni deo gde su svoje proizvode izložili članovi udruženja „Miris zavičaja“ iz Bele Palanke. Svi oni koji su se prijavili za učešće na ovoj manifestaciji prijavili su se sa ciljem da promovišu stare kulinarske recepte i da se druže, a pobeda je bila u drugom planu. Proje je ocenjivao Stefan Veljković, strukovni mendažer kulinarstva.

Prvo mesto na „Danu proje“ osvojili su Pekara Živković i učenici odeljenja V/1 OŠ ‘“Jovan Aranđelović“ iz Crvene Reke. Dodeljene su nagrade i za najbolje aranžiran sto, najzanimljiviju proju, arhaičnu proju i specijalna nagrada za čuvanje tradicije.

Manifestaciju su organizovali  mesna zajednica Crvena Reka, Osnovna škola „Jovan Aranđelović“ i Turistička organizacije Bele Palanke, a uz podršku i pod pokroviteljstvom opštine Bela Palanka, koja je uvek bila tu kao podrška za manifestacije koje promovišu našu tradiciju i kulturu, pa je zato i dobro da se nastavi organizovanje ove manifestacije koja svake godine okupi veliki broj ne samo takmičara već i posetilaca.

Bela Palanka postaje sve privlačnija turistima iz cele Srbije, a dokaz za to je i dolazak turista iz Beograda baš na manifestaciju Dan proje u Crvenoj Reci i koji su se tu i zadržali nekoliko dana.